EMMAS DESIGNBLOGG

Design and style from a Scandinavian perspective

10 snabba med Sandra Isaksson

sandra
Sandra Isaksson, 30 år, grafisk designer och illustratör, bor i Tattershall, Lincolnshire, England.

1. Vad har du för utbildning/bakgrund?
Jag har en magisterexamen i Grafisk Design och Illustration från Designskolen Kolding i Danmark. Innan det gick jag estetiska programmet på gymnasiet och folkhögskola med formgivningsinriktning.

2. Hur kommer det sig att du blev formgivare?
Grafisk formgivning har alltid varit mitt stora intresse och det enda jag verkligen velat jobba med. När jag var 12 trodde jag att jag ville jobba på reklambyrå - men det är lite för kommersiellt och tråkigt för mig. När jag var 17 trodde jag att jag ville bli konstnär men det var lite för mycket åt andra hållet och där jag befinner mig nu - mitt emellan de två polerna på något sätt, är perfekt!

3. Vad jobbar du med just nu?
Isaksidan håller jag på och planerar nästa mässa, det blir Pulse i London 2-5:e juni. Jag försöker också komma igång med tapeterna och först ut blir nog äppeltapeten. Jag har också anlitat en kompositör som ska komponera Isakmusik till hemsidan. En glad vals ska det bli är det tänkt!

frilanssidan är jag igång med en visuell identitet till ett nytt danskt företag som heter Paper Lush, jag ska även illustrera deras första kortkollektion - jätteskoj projekt!

4. Nämn några saker/företeelser du gillar:
Jag är väldigt förtjust i att på en söndagseftermiddag ta en promenad genom skogen till vår lokala pub "The Bluebell" och äta söndagsmiddag framför brasan!

5. Nämn några saker/företeelser du ogillar:
Inskränkthet och ignorans. Snålhet, sura och otrevliga människor. Telefonförsäljare...

6. Vad inspirerar dig?
Senaste tiden har jag läst mycket bloggar, eller tittat på mycket bloggar. Det är inspirerande. Annars allt från utställningar, resor, böcker, mat och människor. Att titta på annan design är ju otroligt inspirerande, gå på mässor tex.

7. Favoritdesigners?
Ivana Helsinki, Orla Kiely, Olle Eksell.

8. Vad har du för stil hemma?
Jag skulle vilja ha en duvblå Arne Jacobsen "Ägget" och 4 röda "Svanen"... i mitt vardagsrum... men det har jag inte...
Stilen är modern, ren och skandinavisk. Röd soffa, stilrena ekmöbler, mycket fotografier på väggarna. Vi har blandat lite Ikea med Habitat och svenska textilier. Min sons rum är det roligaste rummet; han har fina barnhyllor i grönt och blått och en massa djurplanscher på väggarna som jag har gjort till honom. Och Candeloos nattlampor förstås! Vi letar nytt hus just nu och jag ser fram emot att lägga in snygga trägolv och tapetsera med Isaktapeter i vart rum!

9. Vad var ditt senaste inköp till hemmet?
Två ljusblå ursnygga plaststolar till köket av den där italienske designern... vad heter han nu? Ikea har gjort en snarlik kopia av hans stolar. Vi behövde avtorkningsbara stolar för min son sitter alltid i köket och målar när jag lagar mat.

10. Vilket är ditt bästa inredningstips?
För mig är det viktigt att det är harmoni i ett rum, en balans mellan färger och former. Och växter, mycket växter så att rummet känns levande, och ljus och musik förstås.


Tack så mycket Sandra!

Ny kategori på bloggen, intervjuer!

Jag startar en ny avdelning på bloggen som kommer att innehålla intervjuer med intressanta människor i form- och inredningsbranschen, det kommer vara allt från illustratörer och designers till stylister och butiksinnehavare tänkte jag. Först ut är Sandra Isaksson, mest känd som formgivaren bakom ISAK-produkterna med sina färgglada retroinspirerade motiv!

Kategorin heter "10 snabba", och det kommer sig givetvis av att intervjuerna består av tio korta frågor som rör sig kring ämnena form, inredning och inspiration. Hoppas ni kommer gilla dem!

Mitt drömkök

Köket Gallery är designat av Anna Irinarchos, hon som ligger bakom den genialiska silikonduken som man kan köpa på Designtorget. Jag såg det här köket på hennes slututställning på Beckmans i våras, och har inte kunnat sluta tänka på det sedan dess. Nu blev jag återigen påmind om det när jag gick in på ahranas blogg. Det är den perfekta kombinationen av stängd och öppen förvaring, minimalistiskt och stilrent men med möjlighet för dekoration och personlighet!
Än så länge finns inte köket i produktion* vad jag kan se, men den övre bilden föreställer ett riktigt kök som WIS Design (Lisa Widén, Anna Irinarchos och Johanna Strand) har inrett, så det går faktiskt att få det så här fint hemma!

*Uppdatering: Jag hittade en notis i en norsk tidning där det stod att köket visades i Marbodals monter på en mässa, men att det inte har börjat produceras ännu. Men det innebär i alla fall att det är hos Marbodal som man ska hålla ögonen öppna i fortsättningen. Det stod också att köket är speciellt ämnat för små kök, och att alla skåp är 45 cm breda.

kökkök

Designer: Nadia Sparham

Nadia Sparham är utbildad på London College of Communications, och har en BA i något som heter Surface Design. Riktigt vad det innebär vet jag inte, förutom att hon är en hejare på att göra snygga tryck på kuddar, tavlor och porslin. Dessutom gör hon fantastiska väggmålningar, eller snarare installationer, eftersom de är tredimensionella och innehåller exempelvis knappar, tygband och paljetter!

Alla produkter är handgjorda, och det är viktigt för Sparham att produkterna bidrar till bevarandet av hantverk och inte till den eskalerande oetiska och tråkiga massproduktionen. Hon vill erbjuda något lyxigt och ovanligt till hemmet, och det tycker jag hon lyckas med!

SparhamSparhamSparhamSparhamSparhamSparhamSparhamSparham
Via Print & Pattern

Dumma blogg.se!

Jag gjorde ett inlägg igår, om en väskdesigner från Dubai, men först blev det dubbelt och sedan försvann båda, pga att blogg.se strulade så mycket igår. Här är väskorna iaf, från Pink Sushi, och en länk så att ni kan gå till hennes lomosida eller kolla på flickr på andra fotografier hon tagit, ifall ni gillar fotografistilen bättre än själva väskorna. Själv är jag präglad på palestinasjalar sedan födseln, jag hade sådana som snuttetrasor, och tycker följdaktligen att de är jättefina!

väskaväskaväska

Nytt försök

Det är fortfarande för mörkt här, solen går upp på andra sidan huset. Men ni får en bonusbild av min frukost i alla fall!

filt

Åh, vad jag har fyndat!

Jag måste bara visa mitt fynd som jag gjorde tidigare idag, på loppisen på Hötorget. Nu är det himla mörkt här, så min kamera vill inte riktigt ta de bilder jag vill ha, men den med ett tränat öga ser ändå att det här är en Viola Gråsten-filt. Turkos och ärtgrön, med tre gigantiska blommor, och inverterade färger på andra sidan. Den låg under en flyttkartong med skräp, och fungerade mest som snöskydd åt ett bord, men jag såg den allt ändå, snötäckt och allt! Gissa vad jag fick ge för den? Fyrtio kronor. Ni kan tro att jag är nöjd idag!

filtfilt

(Ska försöka hinna ta bättre bilder imorgon medan det är dagsljus)

Smarta lösningar för hallen

Jag hittade en hel del smarta lösningar och idéer bland de här hallbilderna i Expressen. Just det där med klädhängare på dörren ska jag nog ta efter, för min hall består mest av dörrar och sneda vinklar och har därför väldigt lite möblerbar yta och inget logiskt ställe att ha hatthyllan eller klädhängaren. Och dörren är ju ändå bara en död, oanvänd yta, så varför inte använda den?

hallhallhall

Världens dyraste hus

Närmare en miljard kronor kostar de här husen, det är en summa jag inte riktigt kan föreställa mig faktiskt. Tänk dig månadskostnaden för det lånet... Det ger en lite perspektiv när man gnäller över huspriserna här i Stockholm.
Men god smak kan inte köpas för pengar, och det syns rätt tydligt när man tittar på bildspelet hos E24.

dyrt
dyrt

Ovanligt originella tapeter

Butiken Walnut i Hollywood riktar in sig på att hitta de där nya, ovanliga tapeterna som ingen annan har ännu. De har även ett utbud av vintage-tapeter, och så massor av vanliga tapeter också från tex Neisha Crosland och Flavor Paper. Kolla in deras sajt för att få se tapeter du aldrig sett förut!

tapet
tapettapet
tapet

Bloggtips!

Jag vill tipsa om en blogg som heter design boner och drivs av två amerikanska tjejer som kallar sig porcelain och cardboard. De gillar dansk design, London, konstiga färgkombinationer och en massa annat, och skriver roliga texter! Porcelain (även känd som Katie) ligger också bakom bloggen K-fresh designs.

banner

Andra bloggar jag gillar just nu är Tree Fall, en sympatisk blandning av pyssel och familjeångest, Inside a Black Apple, en cool brud som försöker bli ordningsam samt Making it Lovely, där man får följa renoveringen och inredningen av ett hus.

En underbar mobil

Jag blev alldeles kär i den här mobilen från wishingfish.com! Jag vet inte vad jag ska säga, ni ser ju alla att den är helt fantastisk!

mobil

Tjuvtitta!

Missa inte de "Sneak Peeks" som Design*Sponge har lagt upp av kända bloggares och designers hem! Här finns det många inspirerande idéer och stylingknep att ta efter.

Sök på Sneak Peek i Design*Sponge's sökfunktion så får du upp alltihop.

sneak peeksneak peeksneak peeksneak peek

Kontrastrika neutraler av Mrs. Me

Lianne Ernst, formgivare och inredare på Mrs. Me verkar lyckas med det omöjliga, att enbart använda neutrala naturfärger och ändå skapa dramatik och kontrast i inredningen. Jag vet inte hur hon gör det, kanske handlar det om texturer och ljus, men jag vet att jag önskar jag var lika bra på styling som hon! Att få flyttkartonger att se snygga ut kräver rätt mycket talang...

Mrs. Me gör främst sängkläder, både masstillverkade och specialdesignade för till exempel hotell eller privata klienter. Men de har även en inredningstjänst, och bodde jag i Amsterdam skulle jag inte tveka att använda den!

mrs memrs memrs mesäng

Kuddar och annat soft

Det var främst kuddarna jag föll för hos Chocosho, och så de otroliga broscherna, men broscher hör kanske inte riktigt hit, så dem får ni gå in och kolla på själva... Den lilla söta ninjan och kartongbonsaien är bra ersättningar för det gamla trötta mjukdjuret du har sittande på skrivbordet!
chocoshochocoshochocoshochocoshochocoshochocosho

Pryd dina väggar med musikaffischer!

The New Year heter designbyrån som gjort dessa snygga affischer, som egentligen är reklam för olika amerikanska artister och band, men som jag tycker är tillräckligt fina för att ha på väggen hemma.

posterposterposterposter

Nyhet från Marimekko

Jag läste just att Ilka Suppanen har designat en tygklädd förvaringsbox för Marimekko, Kirstu, som kommer finnas i butik från mars i två olika storlekar. Den är till för att rymma till exempel tidningar, kläder eller leksaker, men fungerar lika bra som soffbord eller bädd för din katt. Locket kan även tas loss och användas separat som bricka, medan basen är klädd med Ilkas tyg Marhaba, som du kan se här nedanför. Tyvärr har jag ännu inte hittat någon bild på produkten, men jag återkommer med det.

tygtyg

Välkommen till bordhimlen!

Är du ute efter ett nytt köksbord ska du definitivt inte gå in på 2modern, för där finns allt du kan önska dig, men tyvärr utom räckhåll. Dels skickar de inte utanför USA, och dels kostar borden lite för mycket pengar. Det långa bordet i valnöt med en röd rand kostar ungefär 33 000 kronor... Men det hindrar ju inte lite fönstershopping, eller hur?

bordbordbord

Designer: Bergberg

Industridesigners med en passion för hemslöjd, låter som en klockren kombo i mina öron! Jenny Nordberg och Annika Forsberg möttes på industridesignutbildningen i Lund, och insåg att de hade precis samma smak. 2005 gick de ihop och startade företaget Bergberg, där en av dem är vd och den andra marknadschef, men ingen minns vem som är vad! De jobbar tillsammans, sida vid sida, omlott och parallellt, påbörjar ett projekt och låter den andra avsluta. Ett perfekt samarbete verkar det som, med fantastiska resultat!

Bordet här under är hopfällbart och blir endast fem centimeter tjockt när det är hopfällt. Under det syns en soffa med tydliga retrovibbar och inbyggt bord, samt en tillhörande fotpall. De smala stålrörsskenorna ger möblerna ett nästan svävande intryck, en nätt möbel som fungerar även för trångbodda. Nedersta bilden föreställer en bänk som är tänkt som utomhusmöbel. Den ingick i projektet "Allergy Park", en park helt utan de allergiframkallande elementen natur och djur...

Bergberg har ingen egen hemsida, utan all information hittar du på Jenny Nordbergs hemsida, ytterligare en pusselbit i samarbetskonceptet känns det som. Vill du veta mer så har Sydsvenskan gjort en intervju med dem båda, som du kan läsa här. Jenny är dessutom med och driver Craft Club i Malmö, en slags klubbkvällar med pysseltema som verkar hur kul som helst!

bordsoffabänk

Via Domino

Näthandla med gott samvete

Amerikanska inredningstidningen Domino har satt ihop en lista över webshoppar med snygga och miljövänliga produkter, perfekt såhär i klimatförändringspanikens tid. Kolla in resten av sajten också när du ändå är där, för det finns mycket att läsa och titta på!

domino

Stylist: Andrea Larsson

Jag hittade Andrea Larsson genom en artikel i förra numret av Bolig Magasinet, där hon hade gjort en tapetklädd vägghylla av en kast i en hemma-hos-artikel. Jag blev intresserad, och kollade in hennes hemsida, där man tyvärr inte får så mycket mer info, men man kan titta på fina bilder i alla fall! Det ska gå att beställa hyllorna, så jag antar att man får maila henne och fråga helt enkelt.

andreaandreaandreaandrea

Barnvänliga, designade hem

För oss med familj, som vet hur svårt det är att inreda snyggt så att det fungerar för hela familjen, med allt vad det innebär av kala soffbord, alla ömtåliga saker minst 1,5 meter över marken, undangömda fjärrkontroller och endast ätliga krukväxter, finns det schyssta exempel på det amerikanska föräldramagasinet Cookies hemsida. Vackra, designade och barnvänliga hem att drömma om!

cookiecookie

lagom - Hanna Wernings senaste projekt

Kelly Hyatt, mannen bakom kortföretaget Beaumonde, ligger i startgroparna för sitt nya projekt som ska lanseras om en månad. Det blir ett företag med det svenska namnet "lagom", och jag misstänker att det blir kort och omslagspapper som blir huvudtemat den här gången också.
Pressbilderna, som alla är gjorda av Hanna Werning, ser dock inte det minsta lagom ut, som alltid tar Werning i från tårna och resultat blir en färgsprakande mönsterfest! Mycket allmoge känns det, och det är ju helt rätt just nu. lagom har ingen hemsida ännu, men jag misstänker att vi kommer höra talas om dem överallt inom en snar framtid!

lagomlagomlagom
Via Print & Pattern

Fyll väggarna med blommor!

Konstnären Hadley Hutton gästspelar hos Amy Ruppel, och säljer sina vackra, stora konsttryck i limiterad upplaga. Det är modernt, romantiskt och färgstarkt på en och samma gång.

amyamyamyamy

Inspirationstavlor på flickr

De flesta som arbetar inom kreativa yrken, eller bara gillar konst och inredning, har någon plats i sitt hem där de sätter upp bilder, tygbitar, färgprover och annat som inspirerar dem. Men ibland kanske man tröttnar lite på sin egen inspirationstavla, och behöver annan input. Det är då man kollar in gruppen Inspiration boardsflickr. Här hittar man alltid något nytt och oväntat, kanske en färgkombination eller ett tema man själv aldrig skulle tänkt på?

moodboardmoodboardmoodboardmoodboardmoodboardmoodboard

Fulaste bilderna hittills

Jag har aldrig lagt ut såhär hemska bilder på bloggen förut, men vad gör man inte när man blir utmanad?!

Johanna utmanade mig att visa upp mitt badrumsskåp, och här är de. Jag tänker inte vara lika ambitiös som Johanna och räkna upp hela innehållet, jag nöjer mig med med att säga att det är mycket plåster (ett måste när man har barn), många nagellack som aldrig används, lite smink och en stor påse med öronproppar. Det undre är inbyggt ovanför den vägghängda toaletten, och där förvaras solkrämer, febertermometer och överst en massa smink som jag inte använder så ofta.

badrumbadrum

Showhome, världens snyggaste "botik"

Djupt inne i skogen i sydöstra London ligger Showhome, ett hem där allt du ser är till salu. Husets ägare älskar att fynda designklassiker och har fyllt sitt hem med den perfekta blandningen av retromöbler och framtida klassiker gjorda av dagens unga brittiska och skandinaviska designers. Utbudet ändras ständigt, eftersom det är mycket lättare att falla för en sak när man ser hur snygg den ser ut i ett riktigt hem, än när den står på en butikshylla i sällskap med ytterligare hundra exemplar, eller inklämd i ett hörn på en dammig loppis.

Jag tycker detta är en superbra idé, och jag har ett vagt minne av att ett liknande ställe har funnits i Stockholm. Är det någon som vet?

showhomeshowhomeshowhome

Inget mer Hygge

En av Londons mysigaste inredningsbutiker, Hygge, har stängt igen sin affär irl, och finns nu bara på nätet. Det är synd, för de hade verkligen lyckats skapa en stämning i butiken som levde upp till namnet! Med enkla former, mycket femtiotal och sköna färger var det en avslappnande och vacker butik i en annars ganska stressig stad. Men de finns ju kvar på nätet, så vill du köpa danska saker från England går det fortfarande bra!

hyggehyggehyggehygge

Genialiskt i filt!

Hos decor8 hittade jag den sydafrikanska formgivaren Mary-Ann Williams, utbildad i Sydafrika och Tyskland, där hon nu bosatt sig. Williams har vunnit flera prestigefyllda tävlingar, bl.a. har hon fått If Material Award 2005 och Form.

Det var Williams som uppfann maskintvättbar ull, vilket vi nog är många som är tacksamma för! Hennes internationella genomslag kom dock när hon lanserade sin plisserade laptopväska, som inte bara såg helt annorlunda ut än andra datorväskor, den är även helt stötdämpande! Sedan har hon fortsatt att arbeta mestadels i ull i sitt företag Illu Stration, där hon gör fantastiska skulptura lampor, mattor, hattar, väskor m.m.

illustrationillustrationillustrationillustration

Inredningsmagasin på nätet

Min favorittidning Living Etc har lagt in en ny funktion på sin web, ett bildgalleri med massor av sköna inredningsbilder. Bilderna är uppdelade efter rum, och ger en skjuts till inspirationen när man kört fast i tankarna!

På svenska Sköna Hems sajt har det tillkommit en avdelning som heter Läsarhemmet, där prenumeranterna kan ladda upp bilder av sina egna hem för allmän beskådan. Varje månad utser tidningen en stolt vinnare som får guldstjärna och en kommentar från tidningens inredare. Ett lite roligare pris kanske behövs om fler ska vilja fläka ut sina hem där?

Glöm inte bort Boligtorvet heller, den danska sajten jag har skrivit om tidigare! De har stora vackra bilder från flera av Danmarks största inredningstidningar, med klar dregelpotential.

living etcliving etc

På väg tillbaka!

Till alla er som undrat när jag kommer tillbaka så kan jag nu säga att det kommer ske inom den närmsta veckan! Jag har blivit med dator igen, så nu ska här bloggas tills fingrarna och ögonen blöder! Åh vad det är skönt att ha en dator, jag hade nästan glömt bort hur det var...